Corona lock down

Det är på många sätt intressant hur snabbt man anpassar sig till en ny situation. Det har nu gått närmare 2,5 månad sedan det belgiska samhället stängdes ner och vi alla skulle stanna hemma och jobbar från våra köksbord och umgås via digitala kanaler i stället. 

Det är ett annorlunda liv man har nu. För det är inte längre bara en paus. Detta har nu pågått i över 2,5 månader och en paus kan inte vara hur länge som helst. Livet fortsätter trots allt så man kan inte bara fortsätta sitta i limbo. Man måste börja planera också för framtiden. När man kan bege sig tillbaka till Sverige för att träffa familjen där hemma. Planera för utflykter man vill göra med olika vänner. Projekt man vill göra i hemmet eller något helt annat men som kräver att samhället inte är stängt. 

Visst är det så att saker och ting börjar öppna upp igen. Affärerna kan hålla öppet även ifall det är under restriktioner. Men det är inte samma liv som det var innan lock down. Nog är det visst så att alla säger att vi inte kommer att kunna gå tillbaka till livet så som det var innan lock down – att vi måste hitta det nya normala. Men även in det nya normala så måste man kunna planera – man måste kunna träffa människor och man måste kunna gå vidare i livet. 

Så vad kan man göra åt det hela? Vissa har sagt att det är bra att få till några nya rutiner – hitta en struktur i vardagen – ett sätt att få timmarna, dagarna och veckorna att gå. Och visst funkar det relativt bra – men för att få till ett liv under ett nytt normalt att fungera så kommer vi behöva mer än det vi har nu. Just nu är livet på paus och det är jakten på playknappen som vi nu måste påbörja. 

Restriktionerna lyfts nu sakta och vi tar steg närmare att kunna trycka på playknappen – men det som kommer vara avgörande är att vi också tar steg långt ifrån risken att pausknappen återigen måste användas. Så länge den risken är överhängande kommer vi tyvärr fortsatt hela tiden riskera att vara på paus. Nå – för egen del hoppas jag att vi under det som är kvar av 2020 skulle kunna se till att från 2021 kan vi ha kunna ha pausknappen i alla fall på hanterbart avstånd. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.