Presidentval i helgen

E1929A97-8BDE-4167-8B12-EA4204BECD05I helgen har det varit presidentval i både Tjeckien och Finland. För Tjeckien var det andra omgången för att välja mellan de två kandidater som fått mest och näst mest röster i första omgången. Det var ett val mellan nuvarande presidenten som är personlig vän med Putin, negativ till EU och motståndare mot invandrare. Den andra kandidaten kanske inte var mycket mer positiv till invandrare än den sittande kandidaten, men han var i alla fall positivt inställd till EU och den liberala demokratin som vi har i Europa i dag. Den sittande ryssvänliga presidenten fick dock mest röster och kommer att fortsätta i Tjeckien för ännu en mandatperiod.

I Finland har det också varit val i helgen. Det var första omgången av presidentvalet. Det slutade med att nuvarande presidenten fick ca 64% av rösterna vilket betyder att President Niinistö är klar för ännu en sex år lång mandatperiod utan att det blir en andra omgång. Bland de andra kandidaterna så var tvåan de grönas kandidat tillsammans med de några av de mest migrationsskeptiska kandidaterna, den ena från sannfinländarna och den andra en fristående kandidat med bakgrund i finska centerpartiet.

SFP, svenska Folkpartiet, det liberala svenskspråkiga partiet, lyckades tyvärr inte så bra i valet och Nils Torvalds som var deras kandidat fick under 2% av rösterna.

Den finska presidenten har till stor del en mycket representativ funktion. Dock har på utrikespolitiskes område har presidenten en något mer framstående roll. Nils Torvalds var kanske den kandidat som mest lyfte just frågan om utrikespolitik under valrörelsen – då han och SFP gick ut och ställe sig positiva till att FInland skulle närmare sig NATO. Mycket inspirerad av hur blan annat Centerpartiet positionerat sig i frågan och nu ställer sig mer positiv till just ett svenskt medlemsskap i NATO.

Men tyvärr var den inte tillräckligt för att skapa förflyttningar i opinionen. Nuvarande president kommer att fortsätta med ett mycket stort stöd. För Finland väntar nu riksdagsval och val till Euopaparlamentet till nästa vår 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.