Ett år med Trump

Det har nu varit ett år med en nya amerikansk president i Vita Huset. För två år sedan var det knappt någon som trodde att USA skulle styras av TV-profilen Donald Trump vars politiska resonemang alltid får plats på tweets. Nu har Donald och hans twitterkonto inte bara styrt USA under ett år utan påverkat världspolitiken där vi sett fler maktspel och nya allianser. Världen är orolig och Donald Trup är aldrig sen att bidra till oron med versaler och några extra utropstecken i de meddelanden som han basonerar ut.

Med anledningen av att Trump har suttit ett år vid makten har flera tidningar låtit analysera hans twittrande. En analys som inte bara ska ses som ett sätt att kunna ralijera över hur många gånger Trump använder ordet ”great” eller hur länge Trump egentligen har hållit på med konceptet fake news, utan det handlar om något mycket bredare. Bara de senaste tio åren har den allmänna debatten förändrats stort i och med intåget av sociala medier. Spektrumet är bredare, allt fler kan delta, vilket också gett utökade möjligheter för den som skriker högst att också vara de som når fram. I twitterkommentarernas värld blir det allt svårare att tänka på alla nyanser i samhällsutvecklingen utan allt blir snabbt svart eller vitt. Antingen går allt fantastiskt eller så går allt åt helvete. Den nyanserade, pragmatiska, mittenvägen blir allt svårare att diskutera där extremvarianterna låter högre och skapar mycket enklare klickvänliga rubriker.

Så det finns anledning för analysera twitter och facebook. Inte bara för tidningar, företag, organisationer och politiker som måste tänka igenom hur de använder, reagerar och hanterar sociala medier utan också för oss vanliga människor. 2016 var det fler än hälften av alla internetanvändare som fick sina dagliga nyheter från sociala medier. Detta är ett helt nytt sätt att konsumera nyheter och ett helt nytt sätt att ta del av fakta som gör att vi som tar till oss av all den information som människor sprider på sociala medier också måste reflektera över detta och ställa oss några viktiga frågor. Vem delade detta? Varför gjorde hen det? Vad har hen för syfte med att dela detta?

I Storbritannien sätter regeringen upp en snabbinsatsstyrka för att kunna besvara lögner och felaktigheter som sprids på nätet. Grunduppdraget ska vara att återta en balanserad och faktabaserad samhällsdebatt. Så länge det bara handlar om att regeringen också vill sprida sin bild och de fakta som dem har är väl allt gott. Men vi som vanliga människor som befinner oss på sociala medier vi måste också våga säga ifrån när vi ser felaktigheter eller inte håller med om hur en viss fråga läggs fram. I ett sociala-medierlandskap som lätt gör att den som skriker högst också är den som hörs riskerar det att ge en mycket vinklad bild av verkligheten och vad människor egentligen tycker – inte minst sedan det är relativt många som tänker att det är det man läser på Twitter och Facebook som är verkligheten.

För vi får inte heller glömma att på sociala medier så lever vi i våra egna bubblor. Man tenderar att vara i grupper och skapa sina nätverk med människor som har samma intressen och sätt att se på världen som en själv. Men det är viktigt att komma ihåg att detta inte speglar hela verkligheten eller vad folket vill eller något annan klyscha som används av dem som tar på sig att vara ”folkets röst” i debatten.

Så ett år har gått med Trump vid makten och vi har ett nytt framför oss med mer twittrande och säkerligen mer alternativa fakta. Det är viktigt för oss att alla kommer ihåg att vara källkritisk och säkerställa att vi inte låter oss bli lurade eller förda bakom ljuset – oaktat vem som är författare till inlägget eller tweetet. Inte minst kommer det vara viktigt nu när vi går in i ett valår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.