Det blåser upp till storm

Just nu hör man stormen vina utanför fönstret. Det är stormen Helga som för några timmar nu kommer sätta sina klor i Sverige då vindarna viner in över Sverige. När det blåser upp till storm så brukar jag alltid minnen från stormen Gudrun komma tillbaka.

Det var 2005 som stormen Gudrun drog in över västra Småland. Jag minns det väl för vi spenderade kvällen hos grannarna när vi hörde hur vinden började ta i. Efter några timmar så försvann strömmen och alla ljus tändes. Då trodde vi först att det bara skulle vara över natten och att vi dagen efter skulle få strömmen tillbaka och ha lite uppstädning att göra på gården och se till att såga upp de få träd som lyckats träffa vägen. Men stormen ökade i styrka.

När vi alla satt runt matbordet hos grannen så började vi förstå att detta inte var en vanlig storm. Under kvällen minns jag hur några av oss skulle försöka gå ut en sväng för att säkra saker utomhus och hur ytterdörren då flög loss från sina fästen. Som tur var lyckades man få på plats dörren igen. Vandringen hem från grannarna var ganska så oroväckande. Vi gick alla i grupp och försökte lyssna så väl vi kunde efter ifall träden skulle börja knäcka. Det var en orolig natt men till slut började vinden ge sig och saker och ting återvände till lugnet.

Dagen efter var det mycket värre än vad man kunde tro. Nere i skogen låg träden så som om de puttats ner av en jätte. Vägarna var oframkomliga då stora delar av dem låg det bara träd efter träd i stora högar. Ingen el eller telefon fungerade och mobiltelefonerna hade ingen täckning. Vi var helt avskilda från resten av världen just då och det var bara att börja att sakta men säkert såga sig ur och städa upp all oreda som stormen orsakat.

Efter 15 dagar så kom strömmen tillbaka och flera månader senare kom så telefonen. Stormen Gudrun har verkligen satt sina spår och kvällar som denna kommer dessa spår och minnen tillbaka. Så se till att håll er inomhus, försök att samlas med nära och kära men framförallt kom i håg att stormen kommer alltid att mojna förr eller senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.