Bryssel – Byråkrati, öl och salami

Bryssel 26MAR15Bryssel betyder säkert för många byråkrati, administration och makt som är långt ifrån människor. Men det betyder också tanken på ett gemensamt Europa, där man löser saker tillsammans i stället för att man står på slagfälten och riktar kanoner och vapen mot varandra. Vad man än associerar Bryssel med så tycker jag staden bjuder på mycket av det som jag tycker är spännande i Europa.

Mötesplats tycker jag är kanske ett av de bästa orden man kan använda för att beskriva Bryssel. Här möts människor från alla hörn av Europa men också resten av världen. För trots att Bryssel på många sätt är hem för EU:s alla institutioner så är det inte bara EU-byråkrater som man möter på gatorna. Bryssel är också hem för många internationella företag som har sina Europeiska kontor här och så har försvarsalliansen NATO sitt högkvarter i staden. Dessutom finns ju givetvis de vanliga Brysselborna, om man nu kan uttrycka det så. De som har sina liv bortom kontorsskraporna till de internationella organisationerna. När allt detta möts så blir det både intressant och trevligt.

I och med att det finns så mycket människor som kommer från alla delar av Europa och världen så gör det också att människor är väldigt öppna och intresserade av att lära känna nya människor. För mig är det nog detta som är det mest intressanta med staden.

Nu senast var jag där i två dagar på en konferens i Europaparlamentet. Människor från hela unionen möttes där och diskuterade gemensamma utmaningar och hur man ser på dem utifrån respektive nationella perspektiv. Just denna mix av tankar och idéer, framförallt idéer som växer fram från helt olika förutsättningar och verkligheter får mötas och utmana varandra. Ja det där sista kanske låter som lite väl mycket i det flummiga laget, men i brist på bättre sätt att beskriva det så får det bli på det viset.

Besöker du Bryssel för första gången så se till att inte fastna i EU-kvarteren. Intressanta på många sätt, speciellt för en politisk nörd, men det är inte denna del av staden som är mest genuin eller där man för chansen att se alla sidor av Bryssel. Våga dig bort därifrån och vandra runt på de små gatorna och hitta dina pärlor. Visst är det alltid värt att göra ett besök vid Grande Place i centrum, men det är minst lika värt att våga sig bort från de självklara turiststråken och se vad man kanske hittar runt nästa hörn. Bryssel är ett bra ställe för att göra dessa så upptäcktsfärder och se det som ligger lite avsides men ändå så centralt att du med en kort promenad är tillbaka till hotellet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.