Man kanske skulle bli utredare

Nu har den nya regeringen suttit sedan i fredags och redan har ganska mycket presenterats, eller nja hur mycket de vill utreda. För i ärlighetens namn är det inte mycket konkret som kommer från den nya regeringen. Det är mycket som ska utredas och bristen på konkreta reformer döljs med fina ord och floskler.

Nu senast så är det vinster i välfärden som ska utredas med syfte att det ska vara politiker som ska bestämma mer och du som människa mindre över din välfärd. Det är inte du som använder dig ut av hemtjänsten, går i skolan eller bor på äldreboendet som ska kunna välja utan det ska vara politikerna.

Mångfalden ska också minskas i och med att de enda alternativa verksamheterna som kommer tillåtas är dem som är precis som de kommunala. Variationen och insikten att det går att göra verksamhet på olika sätt verkar vara som bortblåst och någon eftertanke kring att det per automatik inte är bra verksamhet bara för att den är kommunal går inte att finna.

När det gäller kvalité i välfärden och utveckling av denna så går det att konstatera att det kommer vara fyra år då allt detta kommer att sättas på paus. Det viktigt är tydligen att vi ska se över bolagsformer och detaljregler för hur en verksamhet får vara utformad i stället för att arbeta mer med verksamhetsuppföljning och kvalitetssäkring.

Som jurist och byråkrat så kan jag glädjas åt alla de utredningar som nu tillsätts. Jag kan dock oroas över de inriktningar som dessa har, men också att det fortsatt kommer vara oklart exakt vilka förutsättningar som kommer att gälla framöver i Sverige. Det enda som regeringen hittills varit tydlig med är att framtiden, där är något vi ska ta och utreda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.