Mycket oroväckande i Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orban har sagt att han vill att landet ska ha en demokrati som mer liknar den i Ryssland eller Turkiet. Rent ut säger han att han vill överge den liberla demokratin. Ett både uppseendeväckande, oroande men tyvärr inte förvånande uttalande från en politisk ledare som varit med och inskränkt den Ungerska demokratin allt sedan han kom till makten.

De senaste åren har rapporterna sällan varit positiva när det handlar om Ungern och hur samhället utvecklas. Det har handlat om nya medlialagar där media ska granskas, nya regler för domare som gör att man haft möjlighet att tillsätta nya domare som just råkat vara mer trogna till den nuvarande regeringen.

Senare har skatten för mediabolag kraftigt höjts vilket av många anses vara ett sätt att trycka bort de privata mediaföretagen så att det statligt kontrollerade median ska kunna märkas än mer.

Nu senast har premiärminister Viktor Orban uttalat sig om att han vill se ett slut på den liberala demokratin i Ungern. I stället blickar han mot balnd annat Ryssland och Kina för att se hur man kan bygga upp ett samhällssystem.

Det är verkligen skrämmande det man ser sker i Ungern. Att man ifrågasätter demokratin är verkligen verkligen ett bevis på att det tyvärr skett en tillbakagång i Ungern när det kommer till demokratisk utveckling. Mer statlig kontroll och mer makt koncentrerad till det nu styrande partiet är verkligen en utveckling som borde oroa otroligt mycket för EU och dess andra medelmsländer.

Det är otroligt skrämmande att vi kan se denna utveckling i en av EU:s medelmsstater, det är verkligen en väckarklocka som säger att man aldrig ska ta demokrati för givet utan man måste hela tiden vara på sin vakt och stå upp för de demokratiska värdena hela tiden. För denna utveckling som sker där nu måste på något sätt få ett stopp och utevcklingen måste vändas så att landet igen slår in på en väg mot mer demorkati.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.