Inte så varmt som man trodde

ROM OCH KASTRUP
Jag började skriva denna bloggpost i början av mina tre dagar i Rom. Jag hade då tron att den skulle komma upp på bloggen mycket snabbare än mitt i natten när jag kommit hem. Turen har inte varit med mig på hemresan. Flyget försenat, bagaget tog tid på sig att komma och så mycket arga charterturister som ville komma på Öresundståget över till Sverige att alla inte fick plats och säkerhetsvakterna och polisen fick tillkallas för att tåget skulle kunna komma iväg, totalt 15 minuter försenat.

Men detta nattliga besök på den danska storflygplatser ger mig chans att här bland sura människor som inget hellre vill än att komma hem, reflektera lite över min resa.

På sätt och visa var det precis som jag tänkte och samtidigt inte. Av de människor och studiebesök som gjordes kunde tyckte jag mig kunna konstatera att det finns en enighet om att Italien behöver reformeras, men att det inte finns någon politisk möjlighet att göra det. Detta må vara ett något förenklat sätt att se på saken men jag tror ändå att det ger en bra vägledning.

Den regeringskoalition som nu sitter vid makten har svårt att hålla ihop och många tror redan att det håller på att spricka till viss del. En fråga som det nyvalda parlamentet var tvunget att ta tag i var valet av president. Denna process visad igen på den politiska splittring som finns i landet. Den kandidat som man till slut kunde enas om var den sittande presidenten som över 80 år gammal gick med på att omväljas av parlamentet. Men det var under ett villkor. Han ställer upp förutsatt att det framöver kommer visa sig någon verklig politisk vilja att ta tag i de politiska reformer som behövs för att se till att den Italienska ekonomin kan komma på rätt väg igen.

Så här mitt i natten på Kastrup kan jag inte riktigt gå i god för kvalitén på den analys som nu hoppar fram på tangentbordet. Det finns givetvis mycket mer att säga om mina dagar i Rom. Många fler intryck att kommentera. Men om det är något jag tar med mig så är det denna bild. Av ett land där alla verkar eniga om att det behövs reformer för att kunna komma vidare, men att den politiska förmågan saknas för att genomföra dem. Men vi får väl se vad som händer.

Nedan följer den text som jag började på i början av resan men som inte kom upp förrän nu:

Befinner mig nu i Rom i Italien. Här för att besöka IFAD (måste googla upp vad detta är), ambassaden, italienska politiker och svenska journalister. Värmen var inte så påtaglig som man kanske skulle kunnat tro. En ganska så sval och skön sommarvärme mötte mig då jag reste in till staden.

Politiskt är det mycket turbulent i Italien för tillfället, vilket gör ett besök som detta extra intressant. Som en i gänget bland krisande länder kring medelhavet är i alla fall Italien inte i en lika svår situation som Grekland eller Spanien. Arbetslösheten är dock hög och för ungdomar mellan 15-24 år ligger den på hela 38 procent.

Under mina dagar här ska jag försöka ta reda på hur tankarna går i Italien kring det jobbpaket för EU:s unga som Frankrike och Tyskland presenterade under gårdagen. Själv kan jag tycka att det finns en del bra ansatser, speciellt när det handlar om att öka antalet lärlingsplatser och underlätta för rörligheten mellan unionens länder.

EU-bygget där den fria rörligheten för människor är en stor del är lång ifrån värdigbygd i Europa. Rörligheten för människor mellan unionens länder är fortfarande ganska låg, även fast man från vissa politiska läger menar att den rörlighet som finns är ett stort problem.

Vi får se hur tonläget är här i Italien, men först ska jag ut och ta mig något att äta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.