Är vi individer eller medlemmar av en grupp?

VÄXJÖ
De senaste dagarna har det diskuterats mycket kring invandring. Både utifrån SD:s stigande opinionssiffror men också utifrån Centerpartiets idéprograms grupps förslag att partiet ska sträva efter fri invandring på längre sikt. Det har varit många diskussioner och huruvida det förslaget är möjligt. Man har också snackat varför SD stiger i opinionen. Ganska lite om konkreta reformer och åtgärder har det var i debatten.

Det har också varit debatt om skolavslutning i kyrkan, ifall man ska få ha pepparkakor i luciatåg och att Disney klipper i sitt eget program och tar bort vissa inslag.

Men det kanske bästa inlägget på ämnet kunde man läsa i tidningen hemma. Smålänningen. Där en insändarskribent reagerar på att man hela tiden ska klumpas ihop med alla andra människor i Sverige som kallas för invandrare. Jag tycker att insändaren på ett mycket befriande sätt kräver att vi ska betraktas utifrån den man är och inte för att man råkar kunna sorteras in i en viss grupp av människor beroende på hur man har flyttat.

Det är väl kanske också det jag reagerar mest på i invandringsdebatten. Att människor har så lätt för att klumpa ihop stora grupper av människor och bestämma sig för hur dessa människor är och hur de tänker. Långt borta finns den respekt som man ändå måste visa alla människor och alla individer.

Tänk om debatten kunde läggas på den nivån. Visst skulle det inte vara lika enkelt att göra en del one-liners som vissa tycker sig kunna göra. Men kanske kan man få igång en debatt som är mer nära verkligheten och som faktiskt kan bidra till en positiv förändring.

Det är tråkigt att Smålänningen inte publicerar insändare på nätet men för er som har möjligheten att se artikeln i tidningen hoppas jag att ni har möjlighet att läsa den, det är det väl värt att göra.

Insändaren publicerad i Smålänningen 18/12.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.