Staden andas verkligen politik

WASHINGTON
Tre dagar med besök och möten i Washington och man kan snabbt konstatera att det finns mycket att göra och många att träffa här om man är politiskt intresserad. Med över 400 tankesmedjor, lobbyister och andra som jobbar med eller kring det politiska Washington är det inte svårt att bli inspirerad av stället.

På den politiska sidan diskuteras både hur man, efter ett valresultat som inte gjort några speciella förändringar till maktbalansen i Washington, ska lösa frågan om the fiscal clif och hur man ska få ordning på det federala budgetunderskottet. Men man kommer också fortsätta undersökningarna kring händelserna i Libyen då den amerikanska ambassadören dog. Den nu fd chefen för CIA, general Petraeus som fick avgå efter det framkommit att han hade varit otrogen, kommer enligt uppgifter att framträda framför kongressen på fredag för förhör.

Det snackas också om vem som kommer att bli den nya Secretary of State efter att Hillary Clinton valt att lämna posten. Vissa tror att orsaken till att hon hoppar av är för att hon ska kunna ställa upp i presidentvalet 2016, något som hon själv dock dementerat.

Republikanerna försöker förstå varför de inte lyckades byta ut Obama på presidentposten. Bland annat diskuteras det om att man inte lyckades attrahera minoritetsgrupperna, man kunde inte få sina väljare till valstugan eller helt enkelt att Mitt Romney inte var en tillräckligt bra kandidat. Vad som faktiskt ligger bakom nederlaget kommer det säkerligen diskuteras en del kring. Men man kan konstatera att de kommer behöva göra någonting för att framöver kunna locka till sig nya väljare.

Två dagar av intressanta besök och mer eller mindre en hel helg återstår av min tid i USA, så även fast det börjar närma sig slutet för denna gång i USA så finns det fortfarande mycket att se fram emot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.