Det rör sig kring skatteutjämningen

Det kanske inte låter som en sexig fråga, det kommunala skatteutjämningssystemet, men det är en viktig fråga för många kommuner som jobbar med sina respektive budgetar för kommande år.

En majoritet i riksdagens finansutskott har i dag enats om att begära en proposition från regeringen om att man ska modernisera systemet jämfört med hur det är i dag. Dagens system är gammalt och bygger på parametrar som inte gäller längre i dagens Sverige. Det kommunala skatteutjämningssystemet är konstruerat för att kunna jämna ut förutsättningarna mellan landets kommuner och vara ett stöd för kommunerna när de ska utföra alla de uppgifter som vi dagligen använder i form av skola, vård och omsorg.

Det förslag på en förändring som ligger på regeringens bord för beredning är framtagen av en utredning som hade representanter från alla riksdagens partier. När den lämnade ifrån sig utredningen så gjorde man det utan att ett enda parti opponerade sig. Men när utredningen kom till regeringen så har den tyvärr fastnat där.

Nu sätter riksdagen press på regeringen att återkomma med ett förslag senast under hösten i år. Detta är mycket positivt, systemet behöver moderniseras för att det ska uppfylla de syften som det än gång var tänkt att utföra. För Markaryds del handlar det nya utjämningssystemet om ett tillskott i budgeten på ca 8 miljoner. Något som verkligen behövs för de kommande åren.

Ett positivt första steg i dag, vi får bara hoppas att nästa steg inte dröjer så länge.

Läs mer: Centerpartiet

2 svar på ”Det rör sig kring skatteutjämningen”

 1. Centerpartiet, liksom övriga regeringspartier, skapar genom centralism och Stockholmspolitik ett konstlat behov av ett skatteutjämningssystem!
  Idag, utarmas alla svenska regioner ekonomiskt av en hel armé av skattefinansierade byråkrater i östra mälardalen, en samhällsekonomisk paria som genom utredningsmanipulation av de folkvalda och årlig uppgradering av den statliga centralbeskattningen (statliga skatten) indirekt sänker landets perifera kommuner. Pengarna stannar inte längre kvar ute i regionerna och skapar därigenom inget lokalt riskkapital. Pengarna går istället genom hutlösa Elskatter, Moms-, Bränsle-, Bil-, alkohol-, tobak- och Bolagsskatter, m.m. direkt in till Stockholmsområdet där överskottet dagligen göder en till stora delar onödig och enormt kostsam gigantisk Statsbyråkrati med svans. Denna vansinniga och vindögda centraliseringspolitik utarmar och avfolkar landsorten, samtidigt som Stockholmsområdet tillåtas växa okontrollerat och fullständigt badar i andras pengar.
  Oavsett partifärg i regeringen så är slöseriet med landsortens pengar vid de olika statsbyråkratdelarna snudd på kriminell. Vid t.ex regeringskansliet anställdes vid det första EU-ordförandeåret 1500 personer extra bara för att vända papper, och trots att ordförandeåret bara varade ett år så jobbar huvuddelen av dem fortfarande kvar. Detta centrala och ekonomiska vansinne går igen inom all statlig verksamhet, den statliga centralbyråkratin bara ökar och ökar på övriga Sveriges bekostnad. Resonemanget inom Sthlms centralbyråkrati går nämligen som vanligt ut på att landets ”gemensamma” tillgångar och överskott tillhör staten och staten det är vi och endast vi!
  Sverige, har nu skapat ett centralt monster som sakta håller på att äta oss alla ur huset. Är det inte snart dags att säga Nej, ta tillbaka våra pengar och stoppa slöseriet inom statsbyråkratin. Äntligen börja ställa krav på våra ja-nickande rikspolitiker på våra länsbänkar i riksdagen. Ställa dem till svars för alla tagna beslut, som t.ex frågan om varför El-avregleringen gav landsortsbor inom vattenkraftsområden 4 ggr dyrare nätavgift och därmed dyrare statlig skatt än de boende i Sthlms-området. Också fråga dem varför de tvingar övriga Sverige att betala för alla lokala inrättningar, som museer och teatrar i Sthlms-området. Och varför i herrans namn måste landsorten betala licsenspengar till Sthlm för smörjan som visas i SVT, och det bara för att de tillåts gömma sig bakom ett förljuget namn som ”public service”, även fast de visar samma skit som alla andra?
  Av all statlig skatt som Sveriges ca 7 miljoner invånare utanför Stockholm betalar in så går ett gigantiskt överskott till att betala skyhöga löner- och hyror inom statsbyråkratin i östra mälardalen. Detta överskott går sedan in i Stockholmsområdet genom den lokala skatten, lokala bankinsättningar, lokala inköp och lokalt nyttjande av ortens näringsidkare. Allt sammantaget skapar en mycket gynnsam tillgång på lokalt riskkapital och positivt företagsklimat. Något som övriga Sverige, pga denna politik, alltid lidit stor brist på!

  1. Jag är både för decentralisering och att statsapparaten bör bli mindre och effektivare. Men saker och ting tar tid. Alliansregeringen har dock tagit steg framåt, bland annat genom att sänka skatten bland annat genom jobbskatteavdraget, halverad arbetsgivareavgift för de upp till 26 och de över 65. Dessutom har man nyligen sänkt momsen. Dessutom tycker jag att det måste bli mer investeringar i hela Sverige och inte bara i de större storstäderna. Bland annat därför tycker jag det är bra att Centerpartiet går in i budgetförhandlingar med krav om mer pengar till det finmaskiga vägnätet och andra infrastruktursatsningar som behövs. Det behövs mer ”hela Sverige”-perspektiv i rikspolitiken, det är bland annat därför Centerpartiet har en viktig roll att fylla.

   Att se till att staten gör rätt sätt och att beslut ska kunna fattas så nära människor som möjligt är en självklar utgångspunkt. Än är det en lång väg kvar. Ett första steg skulle vara ett starkare Centerparti efter valet 2014. Men torts det så kommer de andra partierna också att behöva övertygas om att statsapparaten måste reformeras åt ett mer decentraliserat håll. Det kommer vara en av de stora uppgifterna i den kommande valrörelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.