Landminor räddningen för den grekiska ekonomin?

Den Europeiska ekonomin är i kris och efter valet i Grekland så har oron kommit igång igen på marknaderna för ifall Euron kommer att överleva som valuta eller ej. Den nya majoriteten i Grekland har fått ett klart och tydligt mandat från väljarna att man inte accepterar den överenskommelse som de tv stora partierna Pasok (S) och Ny demokrati (Höger) var med och tog fram. Man vill i stället ha en omförhandling av avtalet. Den stora frågan blir då, hur ska man göra det?

Grekland befinner sig i den jobbiga situationen att man inte har pengar till de löpande utgifterna, man är beroende av lån för att ens kunna ta och betala ut de vanliga lönerna till alla offentliganställda. De nödlån som man har fått beviljat från EU och IMF var kantade av villkor på den grekiska politiken som handlar om att man måste vidta åtgärder för att få sina statsfinanser på fötter igen. Dessa villkor har varit hårda. Det har handlat om nerdragningar och nerskärningar i den grekiska offentliga sektorn. Det är i dag ett land med skyhög arbetslöshet och där över 50% av ungdomarna går arbetslösa. Att folket reagerar på dessa förhållanden är inte underligt. Frågan är bara vilka alternativ som nu finns för Grekland?

För nu är det inte så fördelaktigt att man bara själv kan välja när man ska få lån och framförallt kan man inte välja själva under vilka villkor som dessa lån ska betalas ut och sedan betalas tillbaka. Det är ju faktisk någon annans pengar som man lånar och då är det denna någon annan som också har ett finger med i spelet när det kommer till att sätta villkoren för dessa lån.

Fört EU:s del krävs det att Tyskland och förbundskansler Angela Merkel är med på banan för att det ska kunna bli några lån. Hon har på hemmaplan fått stå till svars för varför tyska skattepengar ska gå till länder som inte kan sköta sin ekonomi. För att klara den inhemska opinionen har just Merkel fått få fram kraftiga villkor på lånen så att det finns en viss säkerhet för Greklands kommande möjligheter att betala tillbaka.

Så i praktiken så är det inte så stora möjligheter för just Grekland att omförhandla de lån som man fått. Alternativet blir att inte ta emot lånen och på så vis gå i statsbankrutt. Hur detta ekonomiska rävspel kommer att sluta är det svårt att säga och debatten kommer säkerligen att fortsätta.

Men vad man kan se kommer i kölvattnet av dessa hårda ekonomiska tider är populismen. Den politisk gren som kännetecknas av att man är mot allt som är dåligt och för allt som är bra, utan att för den skulle behöva ta ansvar för de hutlösa förslag som man lägger fram. I Grekland har man efter i söndags röstat in ett nynazistiskt parti i parlamentet. Ett parti som gick till val på att se till att alla invandrare skulle ut ur Grekland och för att se till att det inte kommer in några nya så menar man på att lägga ut landminor vid landets gränser. Det är ett parti som bara på presskonferensen krävde att journalisterna skulle resa på sig för deras partiledare som ett tecken på respekt, gjorde man inte det blev man utkastad.

Populism och dessa typer av partier sätter press på de etablerade partierna och de som siktar på att faktiskt ta ansvar för ett land, dess ekonomi men också de gena förslagen som man presenterar. Det handlar för dem att visa på en väg framåt. De etablerade partierna måste kunna visa på åt vilket håll vi ska vandra. Man måste visa på ett mål en väg fram för den politiken som man faktiskt för. Genom att göra så kan man också försöka att åstadkomma en förståelse för de tuffare tiderna.

Vi får se hur det kommer bli i Grekland men om jag får tippa så kommer det nog snart stå klart att det kommer bli ett nyval. För som de ser ut nu verkar det vara ytterst svårt att lyckas med att bilda en hållbar regering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.