Svart i rutan

Ifall man under det senaste dygnet försköt komma in på engelska Wikipedias sida så har man mötts ut av en svart ruta och information att man inte kan använda sida. Det är en protest mot de lagförslag som nu ligger i den amerikanska kongressen. Förslaget handlar om att myndigheter och internetleverantörer ska kunna blockera webbsidor som har eller länkar till upphovsrättsskyddat material. Allt detta sker i kampen mot piratkopieringen.

Frågan blir vad resultatet av detta förslag kommer att bli? Vad betyder detta för nätet, för de som använder det, men samtidigt kommer frågan upp hur man ska komma åt att upphovsrättsskyddat material sprids olovligen på internet.

Man kan börja med att konstatera att internet är mer eller mindre ett nätverk av länkningar till olika webbplatser. Det är själva grunden för nätet och möjlighetet att kunna sprida information. En konsekvens ifall man skulle inför de nu föreslagna regleringarna i USA, så skulle det leda till ett mycket urvattnat internet. Ett internet där vad som är tillgängligt är ordentligt reglerat med olika system. Censur kallar vissa det, vad man än sätter för etikett på det så kommer det i alla fall betyda att myndigheterna börjar reglera vad som får finnas på nätet.

I Sverige har man diskuterat i liknande banor. Då har det främst handlat om att blockera utländska spelsidor på nätet eftersom det inkräkta på det monopol som Svenska spel har. Ibland kan det säkerligen finnas befogenhet att gå in och reglera. Men detta ska vara i mycket enstaka fall, exempelvis barnporrsajter eller liknande.

Debatten idag handlar om så mycket mer, det ska censureras spelsajter, vinexportörer, sidor med upphovsrättsmaterial och helst ska man också förbjuda länkning så folk inte hittar till de sidor som ändå finns. Det är en hets om att reglera det ena och det andra, det sluttande planet närmar sig snart och risken är att vi vanar upp till en värld där det är svart i rutan.

Nu kanske jag är aningen negativ men det är väl värt att tänka på innan man hoppar på internetcensurtåget.

Ett svar på ”Svart i rutan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.