Mittpunkt

Nu har jag dragit på värmen i lägenheten, nu när temperaturen börjar krypa neråt och hösten verkligen tagit fäste och man kan börja ana vinterns antåg när frosten morgon efter morgon lägger sig på marken. Nu är det också dags att på allvar fördjupa sig i läroböckerna inför den kommande tentan om mindre än en vecka.

Dessutom har den politiska stormen verkligen kommit igång i Sverige. Det har blåst rejält kring socialdemokraterna den senaste tiden och i det bakvattnet har hela den politiska debatten gått i stå. De skuggbudgetar som presenterats har kommit i skuggan av hyresersättningar och reseräkningar. Debatten om de olika budgetförslagen och regeringen mot oppositionen har helt fallit undan för den viktiga politiska debatten. Detta är ett stort problem i svensk demokrati och har potential att bli ett stort problem också för Sverige.

Risken är att hela det politiska samtalet, de utvecklande mötena och de hårda debatterna helt kommer att försvinna i diskussioner om skandaler och rykten om oegentligheter. För det behövs en opposition för att regeringspolitiken ska dels bli tydlig för oss alla men det behövs också en opposition så att vi kan fortsätta att föra den politiska debatten framåt.

Det kommer att vara skönt den gång framöver då vi kan ha en politisk debatt i TV eller i Riksdagen och att den debatten sedan kan fortsätta ute på arbetsplatser, caféer och i alla de vardagliga mötena som människor gör och att samtalet inte direkt kommer att handla om diskussioner kring ersättningar och skandaler.

Men för att detta ska kunna gå måste det vara toppolitiker som också kan föra dessa samtal. För den politiska diskussionen och valet kommer inte bara handla om partiprogram utan minst lika mycket av person och det är inte konstigt. När man går till valurnan så lägger man i praktiken också en röst på den som man tror bäst kan leda landet.

Vi får se hur lång tid det tar men snart måste den politiska diskussionen komma igång igen, för Sverige kan inte riskera en paus i den stora offentliga idé debatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.