Rivstart för det nya riksdagsåret

I morgon kommer regeringen att presentera sin budget för 2012. Men just nu känns inte mycket av innehållet i den som en nyhet eftersom mycket redan har presenterats på presskonferenser eller i debattartiklar.

Många har också redan kommenterat budgeten och de satsningar som ändå kommer att göras trots att världen befinner sig i finanskris.

En av de största satsningarna som ännu presenterats är sänkningen av restaurangmomsen. En stor anledning till varför man vill göra detta är dels eftersom det är större moms ifall man äter maten som man köper på plats i restaurangen istället för att ta med sig maten hem. Men framförallt vill man se att restaurangernas minskade momskostnader kan göra att fler ungdomar kan få jobb i denna bransch. Jag gjorde mitt intåg på arbetsmarknaden i Restaurangbranschen och det har varit en mycket bra väg för att kunna få både arbetslivserfarenhet och en insikt av vad arbetslivet innebär. Jag är inte ensam om detta. Det är många ungdomar som gör sitt intåg på arbetsmarknaden via restaurangbranschen därför finns det en klar poäng att satsajust på denna sektor.

Men många har sagt att effekterna inte är klara och tydliga, allt kommer inte att ge fler jobb och det ligger säkerligen mycket i detta. Men livet som krögare, caféägare eller som värdshusvärd är inte alltid ett liv av gröna skogar. När jag och Sven Jansson från Markaryd och Karin Nilsson riksdagsledamot från Kronoberg besökte det ganska nya cafét Jukebox i Markaryd var just en sänkning av momsen en av åtgärderna som skulle kunna förbättra den vardagliga situationen och som skulle göra det enklare.

När man i budgeten ska väga den ena åtgärden eller satsningen mot någon annan så är detta inte svart eller vitt. Det finns bra skäl för att genomföra både det ena och det andra. Men nu när den ena reformen kan göras men inte den andra, så ska man se det positiva som detta kan ge och de möjligheter som det kan föra med sig. Sedan får vi kavla upp ärmarna och kämpa vidare för att de reformer som inte fick plats i årets budget kommer få det i kommande budgetar. Men jag tycker det är bra att man i den budget som nu läggs gör satsningar på åtgärder som leder till jobb. För det är fler jobb och en bättre ekonomi som kommer göra att reformutrymmet kommer att bli så stort att man kan genomföra de reformer som man nu fått lägga på is.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.