Gaddafi, vad kommer härnäst?

Tripoli är mer eller mindre intaget och människor är ute på gatorna och firar. Ännu en tyrann har fallit under den våg som kommit att kallas den arabiska våren. Men vad som kommer härnäst är ett uppdrag och en uppgift som är så oändligt mycket viktigare än att fälla Gaddafi. Hur skapas den Libyska demokratin?

När alla samlas för att kämpa för ett och samma mål kan otroliga mängder engagemang samlas och kanaliseras. Men när man uppnått sitt mål, vad kommer sedan? Vad är nästa steg i planen? När nu Gaddafi faller och friheten ska ta vid, är det otroligt viktigt att det också gör det, så att en tyrann inte ersätts med något liknande.

Det kommer krävas flera partier, en öppen debatt och fri och rättvisa val för att demokrati, frihet och det fria ordet ska få fäste. Det kommer inte räcka med en halvmesyr utan nu måste man gå hela vägen. Jag hoppas på det och jag vill och tror att världssamfundet står på folkets sida och ser till att den kamp som nu pågått i flera månader inte var för gäves. I somras skrev jag om tiden efter Gaddafi i Hallands Nyheter och den tanken är minst lika viktigt nu som då. Den kommande tiden kommer bli avgörande för hur Libyen kommer att se ut under ganska lång tid framöver.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.