Öppenhet i partiledarprocessen

Idag kunde man på DN Debatt läsa Centerpartiets valberednings ordförande Stefan Tornberg berätta att det är tre stycken kandidater som tackat ja och nu kandiderar för att bli ny partiledare för Centerpartiet. Vilka kandidaterna blir kommer att avslöjas under morgondagen.

Man kan förstås ägna kvällen åt att spekulera vilka de tre är och visst har man sina aningar och en del personer ses nästan som självklara kandidater, men ikväll hade jag tänkt reflektera över något annat istället.

När Socialdemokraterna i våras hade sin process för att ta fram en ny partiledare så skedde detta i slutna rum och med minimal insyn i processen. Mycket kritik riktades mot detta sätt att vaska fram en ny ledare och kraftigast var nog den interna kritiken. Det är i alla fall inte svårt att konstatera att processen inom Centerpartiet inte kommer bli likadan.

De tre kandidater som presenteras under morgondagen kommer att bli föremål för utfrågningar (hittills är två stycken inplanerade en i Stockholm och en i Göteborg), intervjuer, presentationer och säkert en massa inbjudningar under den tid som är mellan morgondagen och stämman i Åre i slutet av september.

Alla medlemmar av centerrörelsen och svenska folket kommer ha möjlighet att lära känna dessa kandidater, veta vad de står för och vilken riktning de kommer att föra Centerpartiet.

Kan detta vara ett nytt sätt för flera partier att jobba i deras kommande partiledarprocesser? Kanske är det för tidigt att avgöra ifall det blir på det viset. Avgörande kommer nog bli ifall denna arbetsmetod skapar klyftor i partiet eller om det blir en process där man bara tala för någon och aldrig mot någon. Den traditionen har de senaste åren alltid varit regel på CUF stämmorna inför varje ordförandeval. Jag hoppas och tror på det och måste säja att det är fantastiskt att det finns tre stycken personer som inte bara känner att de har stöd för att kandidera, men som också har en vilja och förhoppningsvis en lust att leda partiet framåt!

Spänningen stiger inför morgondagen…

Processen har också uppmärksammats av SR Ekot

Ett svar på ”Öppenhet i partiledarprocessen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.