Vitryssland…

Jag tänker mig ofta Europa som ett hem för demokratier, även fast det finns krafter i Europa som vill införa censur av bland annat internet, så finns det ändå utrymme för en fri debatt. Men sedan tänker jag på Vitryssland, denna hårda diktaturstat som är en av de sista mörka fläckarna i Europa.

I dagarna pågår rättegångar i Vitryssland mot de motkandidater till presidentposten som kampanjade mot regimen i presidentvalet. Dessa politiker blev både misshandlade och satta i husarrest, för att man uppmanat människor att ställa sig upp mot diktaturen.

Fria teatern som har framfört regimkritiska uppsättningar i Vitryssland har nu flyttat till New York eftersom deras ledare törs inte återvända eftersom de är efterlysta i Vitryssland. SR rapporterar.

Den absurda bild av landet som regimen vill försöka att skicka ut i världen gör sig också tydligt i Eurovision, då man skickar ett bidrag som heter ”I love belarus” och när man lyssnar på den så slår propagandan en rakt i ansiktet.

Denna regim som ligger ganska centralt i Europa, håller sitt grepp om folket och fängslar och misshandlar oppositionella som bara vill ha demokrati och frihet. Här måste Europa börja sätta större press på regimen och ge sitt stöd till de grupper som bara kämpar för rätten att få tycka och tänka som man vill och berätta om detta för andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.