Oroande att Malmström öppnar för att återinföra gränskontroller

En av de mest fantastiska sakerna med EU är att man kan röra sig fritt över gränserna mellan unionens länder. Att gränskontrollerna har tagits bort mellan många av EU-länderna gör ytterligare att unionen blir mer öppen och konkurrenskraftig.

EU-kommissionen har efter påtryckningar från Frankrike och Italien öppnat upp för att medlemsländer ska kunna återinföra gränskontrollerna mellan Schengenländerna igen. Jag tycker att det är helt fel väg att gå om vi nu ska gå bakåt med det som har varit en av de bästa sakerna med EU. Att använda flyktingströmmar från länder som haft näst intill inbördeskrig för att vi nu måste inför gränskontroller igen i Europa känns fel och ologiskt. Vi ska inte gå mot ett mer stängt Europa, det är öppenheten och rörligheten som gjort att Europa kunna utvecklas som ekonomi de senaste åren. Det är den stora handeln som gör att vi kan utvecklas.

Att vi av medmänsklighet ska hjälpa människor som kommer från krigsliknande situationer är för mig en självklarhet, men varför vi då måste införa gränskontroller i Europa förstår jag inte. Det är tråkigt att kommissionen nu föreslår ett mer stängt Europa, när det som i mina ögon behövs är ett ännu mer öppet Europa.

Media: europaportalen, DN

Bloggat: Lena Ek

3 svar på ”Oroande att Malmström öppnar för att återinföra gränskontroller”

  1. Europa är stängt för svenskar som är andra klassens EU-medborgare med inskränkta rättigheter mot vad övriga EU-medborgare har så varför gny över en gränskontroll??

    1. Det är inte gränskontrollen som är problemet i sig, utan tendensen att minska på öppenheten i Europa. Det handlar alltså om ett vägval mer än om en gränskontroll, ska vi gå mot mer öppenhet eller åt det andra hållet?

  2. Det är helt enkelt så att allt färre länder i Europa vill ta emot invandrare från övriga världen, då framförallt från mellanöstern och Afrika. Vi kommer sannolikt att få se ett helt stängt Europa framöver (utom möjligen visavi Nordamerika och östra Asien). Gissar att EU-parlamentet slutligen kommer att besluta detta och att även Sverige har att foga sig. Det kommer att bli ett slut med att varje nation i EU formar sin egen migrations och flyktingpolitik. Ett fästning Europa är under vardande..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.