Skogsriket, en spännande satsning för både jobb och miljö

Hur ska vi klara klimatutmaningen? Det är den stora frågan som alla brottas med. Från vissa debattörer hörs tankar om att vi ska förbjuda och lägga ner för att förbättra miljön, vi ska alltså tvinga människor att bli mer miljövänliga. Synsättet är för mig totalt korkat, det är både segt, trögt och kostsamt att ha strategin att tinga folk till att bli miljövänliga.

Det är ett mycket bättre alternativ att se till så att människor själva vill leva mer miljövänligt. Det är det synsättet som Centerpartiet har och som med oss i regeringen har gjort att antalet miljöbilar rusat i höjden, att biobrännslet nu är den största energikällan i Sverige (bland annat har den blivit en stor energikälla för uppvärmning). Företag satsar på ett energieffektivisera sina fabriker och anläggningar, ta tillvara spillvärme och satsa på att bygga ut den förnyelsebara energiproduktionen.

Mycket av den nya energin och lösningarna kommer från skogen, bland de senaste nyheterna är Preem som kommit med en diesel som innehåller tallolja. Det gör mig glad att Eskil Erlandsson har presenterat en strategi som han kallar Skogsriket. Den handlar om att ta tillvara alla delar som skogen har och se till att de resurser och råvaror som finns där används på bästa sätt. Läs mer om det här.

Landsbygden och skogen kommer spela en avgörande roll för lösningen på klimatproblemen. Med allt från att vi behöver mer lokalproducerad mat för att minska transporter till förnyelsebara råvaror från skogen för att gå åt rätt håll.

Vad som är säkert är att vi måste fortsätta att göra det enklare och billigare att vara miljövän så att vi har företag och organisationer som satsar på forskning och utveckling för nya produkter och processer som kan göra vår vardag mer miljövänlig. Men för att få med alla på tåget så ska vi gå på en möjlighetslinje och inte en förbudslinje. Av den enkla anledningen att den är mycket billigare, snabbare och bättre.

2 svar på ”Skogsriket, en spännande satsning för både jobb och miljö”

  1. Skogen har mycket att ge, men det finns problem. På ATL:s hemsida går det att läsa att allt mer av skogsvården utförs av utländsk arbetskraft därför att landsbygden avfolkas. Ungdomen flyttar till tätorterna och det blir brist på arbetskraft.
    Ett annat problem är de höga priserna på skogsmark. Mycket svårt för ungdomar på landsbygden att köpa skogsfastighet eller lösa ut sina syskon.

    1. Hej!

      Jag tror att det handlar mest egentligen om lönsamhet, för är det lönsamt att bedriva skogs- och jordbruk, så är investeringskostnaden inte det stora problemet. Jag tror att vi måste fundera över hur man kan förenkla, tänka nytt och förbättra förutsättningarna för jord- och skogsbrukar att få bättre lönsamhet. Det tror jag skulle lösa ganska många problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.