Fullmäktige i Markaryd

Ikväll är det igen dags för fullmäktigemöte i Markaryds kommun och denna gång blir det i kommunhuset i Markaryd. Det kommer att vara en kommunpolitisk debatt och jag tror att det kan bli en ganska intressant debatt om hur man ser på framtiden för kommunen.

Har du tid och möjlighet, titta förbi, det är i kommunhuset i Markaryd klockan 19:00.

———————————————–

UPPDATERING:

Här nedan finns det anförande jag utgick från i fullmäktigedebatten. Dock är det det talade ordet som gäller:

Ordförande, Ledamöter, Åhörare och Press

 

Möjligheter…

Smakar man på det ordet kanske man först känner att, visst det är intressant, men kanske lite luddigt…

Men tuggar vi lite till börjar man känna mer av vad det faktiskt kan symbolisera, vad det betyder. Jag vill med denna lilla kulinariska ordanalys beskriva vad jag tror möjligheter betyder för Markaryds kommun.

Min egen syn på kommunens möjligheter ändrades ganska mycket 2008-2009. Efter mina studier på KCM som jag avslutade våren 2008 spenderade jag närmare 8 månader ibland annat Nya Zeeland.

När jag kom hem igen insåg jag hur mycket min syn på vår lilla del av världen hade förändrats. Från att ha varit en ganska går och trist syn så började jag se många fler möjliga satsningar och utvecklingsvägar och potential i Markaryds kommun än vad jag kunde påminna mig att jag sett tidigare.

Flera idéer och tankar på att man borde göra det och man borde göra det trillade in i huvudet, men det är egentligen inte vad jag kom fram till som är det riktigt spännande här utan, hur kom det sig?

 

Jag tror att det handlar om möten, möten med andra människor, andra kulturer och andra tankesätt. Ett nytt synsätt, ett par nya ögon på verkligheten gör att man ser nya möjligheter, ser nya vägar framåt för vår kommun, möjligheter som vi kanske inte ser idag.

Frågan blir ju sedan, hur får vi in dessa nya ögon, de nya idéerna och de nya tankarna?

 

För mig handlar det om tillgänglighet.

Att vi som kommun är öppna och attraktiva så att fler väljer att komma hit för att investera, studera, arbeta och bo.

Vad krävs då för att vi ska kunna få fler personer till kommunen?

 

Något enkelt svar finns nog inte, för jag tror att det handlar om massor av olika saker som ska till. Alla tänker jag inte beröra under detta anförande, men jag skulle vilja fokusera på några områden som jag tror är viktiga och som jag vill lyfta fram.

 

Service och tillgänglighet är ett område som är viktigt. Det handlar bland annat om bra IT-kommunikation i kommunen, bra service och information från kommunen men också att det finns bra småföretagarklimat så man exempelvis inte behöver resa flera mil för att göra sina inköp.

Men det handlar minst lika mycket om att vara tillgänglig rent fysiskt, med bra vägar i hela kommunen och en bra kollektivtrafik. Vi ser idag hur kollektivtrafiken blir bättre och bättre tillexempel har vi fått fler bussturer mot Hässleholm och Helsingborg nyligen och om några år börjar Pågatågen att rulla. Men vi måste hela tiden se hur vi kan med förbättrade turer och kanske nya turer kan göra Markaryd tillgängligt från fler håll.

Vi ligger ju ganska strategiskt och centralt i sydvästra Sydsverige, vi ska se till att använda detta läge för att göra Markaryd till en knutpunkt, där människor och idéer möts.

Centerpartiet har som prioritet att förbättra trafiken till Halmstad, men vill också kolla på hur vi kan förbättra trafiken till Älmhult och Södra stambanan. Vi vet att kommunen jobbat mycket med trafiken till Halmstad och att det varit svårt att få till något. Men vi för samtal med våra kollegor i Centerpartiet i Väst för att kunna finna en framtida lösning.

Men vi vill också titta på bättre trafik till Älmhult. Öresundstågen går frekvent på södra stambanan och med bra tidtabeller så kan man skapa bra resor både till Växjö på ca 1,5 h men även söderut mot Osby om vi kan få till bra bussar till stationen i Älmhult.

 

Men hur får vi de människor som vi kan få hit till kommunen att också bosätta sig och stanna här?

En viktig del i svaret handlar om skolan. Att vi har en skola som kan ge barn och unga de kunskaper som man behöver vidare i livet. Men också att vi har en skola som stimulerar till nytänkande och kreativitet.

Att vi ska som mål ha att kunna ge alla barn godkända kunskaper i skolan är för mig självklart, det är dit vi ska sträva. Men hur vägen dit ser ut tror jag inte måste se lika dan ut.

När jag har varit ute och besökt förskolor och skolor i kommunen, så är det nya projekt på gång hela tiden. Man gör besök på företag och tar sig an kunskapsfrågor på nya sätt, man hissar grön flagg. Man testar nytt och funderar över hur man kan utvecklas och hur man kan bli ännu bättre.

Kommunens gymnasieskola vet jag av egen erfarenhet att den är mycket bra och jag kan varmt rekommendera den. Idag är det tyvärr en lägre andel av Strömsnäseleverna än Markarydseleverna som söker sig till KCM. Att ändra detta är en viktig uppgift framöver så att KCM kan blir ett minst lika självklart val för eleverna i Strömsnäsbruk som det är för eleverna i Markaryd.

Förskolorna och skolorna i kommunen är bra, men inte för att de har hittat ett koncept eller en modell som funkar utan för att man hela tiden hittar på nya grejer vill testa nya saker. Alltså för att man är i ständig utveckling.

Projektet Framtidens skola är också en stor del i utvecklingen av skolorna i kommunen. Detta projekt som ser över lokaler, men också funderar på vilka tankar och arbetssätt som ska rymmas i dem tycker jag och Centerpartiet är viktigt att driva på.

 

Jag vill också lyfta fram turismen som ännu ett viktigt område för Markaryds kommuns utveckling och möjligheter. Fler och fler hittar till och utforskar vår kommun. Turismen är också en viktig källa till nya tankar och idéer. En del turister stannar ju också, bosätter sig och startar företag. Jag tror att det finns en stor framtidsmöjlighet här, som både kan ge intäkter, nya jobb, men också mer människor till kommunen.

Föreningslivet tror jag kan vara en stor tillgång och utvecklingsmöjlighet för turismen i kommunen. Idrott av olika slag, friluftsliv, kulturaktiviteter och hantverk men även andra aktiviteter bidrar mycket till att göra kommunen till en ännu bättre turistkommun. Vi har många aktiva och duktiga föreningar och om vi kan gör alla dessa aktiviteter och evenemang som arrangeras mer tillgängliga för fler turister så är det ett bra steg framåt.

Naturvårdsverket kom nyligen ut med rankingen Sveriges friluftskommuner 2011, där placerade sig Markaryds kommun på 129 plats av 290. En ganska bra placering men jag tror att vi har potential att avancera.

Det finns förstås fler områden och delar i kommunen som är viktiga bitar i vad som gör att människor kommer till kommunen och tar till vara på de möjligheter som finns och hittar nya.

 

Möjligheter…

Jag tror att det finns fler av dessa än vi själva kan tro och om jag får återkomma till mitt lilla smaktest i början så tror jag att om vi tuggar ytterligare lite till så känner jag och Centerpartiet att framtiden inte smakar så dumt.

Tack!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.