Debatten har egentligen kommit ”för sent”…

Som medlem av EU har Sverige en skyldighet att följa EU-rätten. Fördragen och förordningarna börjar gälla direkt medans direktiven har medlemsländerna en tidsfrist att inför i den nationella lagstiftningen. Datalagringslagstiftningen som nu debatteras kommer från ett EU-direktiv. Tidsfristen har redan gått ut och Sverige riskerar därför böter som EU-domstolen kan utdela.

Idag har Riksdagen beslutat att förslaget till implementering av datalagringsdirektivet ska vila i 12 månader innan Riksdagen ska kunna ta beslut i frågan.

Jag tycker inte om datalagringsdirektivet, jag tycker att det är helt oproportionellt att all denna trafik ska lagras. Det kommer kosta stora summor pengar som kommer att läggas på mobil- och internetföretagen och slutligen oss konsumenter, men framförallt kommer uppgifter om medborgare masslagras.

Men jag tycker att debatten kring detta förslag lyfter en större problematik i samhället idag. Den debatt som nu sker i Sverige borde egentligen ha varit minst lika stor då frågan debatterades och beslutades i EU-maskineriet.

Att debatten kommer nu, när det formellt är ”för sent” efter som Sverige är genom sitt medlemskap skyldiga att implementera EU-direktiven, är ett tecken på att EU debatten måste lyftas i Sverige. Det är också ett demokratiskt problem när den allmänna debatten om så här viktig lagstiftning kommer igång först när det är ”för sent”.

Jag har ingen magisk eller fantastisk plan för hur EU-debatten ska kunna bli bättre i Sverige, men den är väl värd att fundera över för framtiden.

Media: SvD

 

7 svar på ”Debatten har egentligen kommit ”för sent”…”

  1. Vad bra! Då finns ju ett år nu att förtydliga detta…
   Men vad jag ville lyfta var egentligen att debatten skulle ha varit som hetast inte nu utan när direktivet beslutades i EU. Vi måste alltså få igång EU debatten för att motverka att denna typ av EU-lagstiftning kommer till Europa och Sverige.

 1. Självklart är det ”för sent”, men jag tror att ett av de bästa sätten att få ”vanligt folk” att förstå att EU har den makt de har över svensk lagstiftning är att våra riksdagsledamöter någon gång ibland obstruerar och på så sätt ”tvingar” EU att bötfälla oss.

  Då kommer svenska medborgare nog bli upprörda och lite mer långsiktigt engagera sig i EU-politik.

  Men sen är den lagstiftningsprocessen där nere nästan ogenomtränglig och totalt oöverskådlig, vilket gör att de som börjar titta närmare på den snabbt tröttnar…

  Oavsett så kan vi vara glada att beslutet blev en bordläggning idag, även om ”våra” riksdagsledamöter nu inte lyckades trycka på rätt knapp. För svenska folkets skull…

  1. Du har nog rätt och jag tycker att det förståss är bra att debatten kommer om inte förr så nu. Men lite fel känns det att det ska krävas böter för att vi ska få en debatt om viktiga frågor, en debatt som skulle hållits mycket tidigare…

   Men jag håller med också att beslutsprocessen i EU är seg som en cola-smet och den tar ju en evinnerlig tid så debatten tröttas ut. På något sätt skulle man kanske involvera riksdagen i debatter kring EU-förslag samtidigt som de är uppe för beslut i EU. Vi har ju Eu-nämnden, men man kanske kunde ta debatten till kammaren och att man tar upp varje fall. Vet inte om det är möjligt, men det kanske skulle kunna vara ett alternativ?

 2. Hej Isak

  Regeringen har berett ärendet under flera år, under vilka företrädare för alliansen dels förhandlat med varandra, dels av taktiska skäl valt att inte låta frågan komma till riksdagen före valet 2010. Hade de låtit propositionen behandlas av riksdagen tidigare, hade vi fått en debatt tidigare och därmed kunnat klara av ev bordläggning mm utan risk för skadestånd. Allt handlar o regeringens eget strul. Då får de skylla sig själva.

  1. Visst, men regeringen tar inte fram en proposition förrän det är beslutat inom EU. När det har beslutats av EU, måste direktiv implementeras förr eller senare. Visst hade regeringen om man presenterat en propp tidigare kunnat undvika böter, men man kan inte undvika direktivet. Debatten måste hållas när det riktiga besluten fattas i EU, så vi slipper detta. Nu har vi direktivet, det hade funnits även fast regeringen kommit med proppen tidigare. Böterna i all ära, men jag vill inte ha direktivet över huvud taget och då måste vi skapa opinion så man kan påverka politikerna i EU, så de inte trycker ner direktiv av detta slaget på oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.