Civilkuragelag med juridiska problem

I veckan kom utredningen med en civilkuragelag. Detta kristdemokratiska förslag har goda intentioner om att vi som medmänniskor ska göra allt vi kan för varandra när man är i nöd. Men visst det skapar problem när det kommer till juridiken. Försök själv att formulera en skriftlig regel hur detta ska fungera. Antingen kommer det bli en regel som kommer vara väldigt luddig eller så kommer den vara mycket omfattande full med detaljer för situationer då man är skyldig att agera. Hur det än blir så kommer den skapa lägen då man inte kan vara säker på om man nyss begått ett brott eller ej.

Dessutom skulle en lag av detta slag riskera att minska vilja hos människor att vittna om brott eftersom det då kan framkomma att de kanske inte agerat tillräckligt och själva gjort sig skyldiga till brott, vem vill riskera det?

Det är en reglering som skulle bli mycket svår att konstruera juridiskt och som skulle få svåra konsekvenser för rättsskipningen.

Jag gör lite av samma analys som Yngve Sunesson i sin ledare igår i Hallands Nyheter. Det är en god tanke med utredningen (som själv säjer att lagstiftning inte är att föredra), men den bör nog läggas i en djup byrålåda.

Media: HN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.