Hur minskar man terror?

Det är en fråga som man hade önskat att man kunde svara på. Men jag trillade förbi en artikel på Nyhetskanalen, där professor i idéhistoria vid Umeå Universitet, Mohammad Fazlhashemi, säjer att Demokrativågen som vi nu ser i arabvärlden bidrar till att minska terrorismen i regionen. I artikeln så påpekar han på en faktor som jag tror är grunden i hur man bekämpar terror. Nämligen frihet, demokrati och framförallt framtidstro. Den absoluta majoriteten av alla människor vill ha demokrati och frihet och kunna leva goda och bra liv. När man lever under förtryck, misär eller när man inte har några möjligheter m.m. det är då som extrema grupper blir mer intressanta, när man inte känner att man hittar sin plats.

Han pekar på att demonstranterna i Egypten, Tunisien, Iran och på många andra ställen inte skanderar islamistiska slagord utan slagord för frihet och demokrati, visst kommer islamismen att finnas, men med mer frihet, demokrati och framförallt framtidstro så kommer extrema grupper få allt större svårigheter att rekrytera medlemmar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.