Eskil Erlandssons säjer nej till fiskeavtal med Marocko

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) och Sverige kommer att rösta nej till att ge kommissionen ett förhandlingsmandat att förlänga ett fiskeavtal med Marocko eftersom det inte är förenligt med folkrätten. Jag tycker och känner att detta är ett mycket bra ställningstagande.

Marocko har sedan 1976 ockuperat området och vägrat Västsaharier sina rättigheter. EU har haft fiskeavtal med Marocko som gjort att EU fiskare har kunnat fiska i vattnen utanför Västsahara utan att intäkterna har kommit till det Västsahariska folket. Nu är avtalet uppe igen för omförhandling och förläning. CUF har bland annat tagit ställning för att Västsahara och Västsaharierna ska kunna bestämma över sitt eget land och framför allt kunna få nyttja de resurser som finns i landet.

Eskil Erlandsson (c) och Sverige kommer att vid ministerrådsmötet i morgon rösta nej till att kommissionen ska kunna teckna ett nytt avtal med Marocko eftersom ett sådant kommer att bryta mot folkrätten.

Jag tycker att det är jättebra att ministern tar ställning för folkrätten och mot exploatering av ockuperad mark. Nu hoppas vi bara på att fler länder kommer att ställa sig bakom Sveriges linje så att EU kommer att följa folkrätten.

Media: Svd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.