Vad är då lösningen?

Politikernörd som jag är så har jag riksdagens interpellationsdebatter på i bakgrunden och idag har Maud Olofsson (c), energi- och näringsminister debatterat både med Gustav Fridolin (mp) och ganska många socialdemokrater.

Man oroar sig för gasutbyggnad i Sverige och att elpriserna stiger, Maud berättar också att man i Centerpartiet och Alliansen sett dessa problem och diskuterar olika sätt att lösa problemen. Här någonstans skiljer sig Alliansen och oppositionen sig. När oppositionen bara konstaterar att det finns ett problem men sedan verkar man inte vilja fundera över hur man ska lösa problemet. Jag tycker att Maud gör väldigt bra ifrån sig när hon förklara att man måste se till den långsiktiga lösningen, vad behövs för att dessa problem inte ska uppstå. Oppositionen verkar inte vilja se så långt utan tycker att man ska göra något åt symptomen på problemen istället för att göra sig kvitt problemet från början.

Debatterna i kammaren handlade om gasutvinning i Skåne och allt för höga elpriser i Sverige. Den långsiktiga lösningen som Maud flera gånger poängterade var att man måste få fram mer förnyelsebar el så att elproduktionen kan öka, så att priserna sjunker och vi inte kommer att behöva någon fossilgas. Det viktigaste man kan göra och bör lägga kraft på är att ser till att marknaden för grön energi fungerar bättre och att det blir billigare och bättre att investera i grön energi i Sverige. Vi måste se till att den gröna omställningen kommer igång och då är det helt förödande att man inte från oppositionen kan se framåt i energipolitiken, vi måste inse att vi inte kan backa oss bakåt i tiden för att bli grönare utan vi måste bli grönare i framtiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.