Vad är hotet mot Europa?

Allt sedan terrorattackerna den 11:e september har fler och fler framhållit att det är islamister som är det största hotet mot Europa. Rädslan från denna grupp har lett till diskussioner om förbud mot burka, minareter, moskéer m.m. Man har även använt det som argument för att minska invandringen från muslimska områden.

Men hur mycket av detta hot är verkligt och hur mycket är skapat av medias rapportering och våra egna fantasier? Europol som är Europas polissamarbete har släppt fakta över terrorattacker och gripna terrorister i Europa mellan 2006 och 2009. Det visar sig att det de terrorister som begår flest dåd och som det grips flest av är nationella separatister och de största grupperna av dessa kommer från Korsika i Frankrike och Baskien i Spanien. Nu är detta förstås bara fakta och man kan ju alltid tolka fakta lite som man vill, men visst finns det andra hot som vi också borde belysa ifall det är sen säkrare vardag vi vill uppnå.

Vad man kan konstatera när det gäller terroristbekämpning så måste vi lyckas komma åt de ideologier och organisationer med extrema tolkningar av religionen för att lösa problemet med terrorism. Att förbjuda minareter och slöjor minskar inte dessa organisationers möjligheter att rekrytera. Inte heller att strama upp gränser och dela in människor i olika fack skulle hjälpa. Om man verkligen vill bekämpa terrorism finns det bara en långsiktig lösning och det är fattigdomsbekämpning och minskad social exkludering. Lyckas man där då tar man bort själva grovgrunden för terrororganisationernas rekrytering och man kan åstadkomma en mer långsiktigt hållbar utveckling.

Visst kommer denna lilla dröm som jag målar upp inte kunna åstadkommas i år eller nästa år eller året efter det, men om man väljer att satsa på rätt saker nu, så kanske vi inte har kvar problemet om 30-50 år? Bomba, lagstifta och frysa ut terror kommer aldrig att funka, det som behövs är möjlighet för människor att leva bra och goda liv, att känna att man har en plats och en meningsfull tillvaro, då kommer det vara väldigt få som känner sig manade att vända sig till terrorister.

3 svar på ”Vad är hotet mot Europa?”

 1. Om du talar om Europa, så kanske det skulle vara bra att inkludera Storbritannien? Där trots allt de flesta islamistiska brotten begås. Vidare är det ganska bra att välja ut vissa specifika årtal där de inte varit särskilt mycket brott från en viss grupp. Ganska komfortabelt att råka ”missa” Spanien 2004, 191 döda (islamister), eller att råka ”missa” England 2005 52 döda (islamister).

 2. Vidare gråter jag en smula för Sveriges framtid, om du ska föreställa en politiker. Skulle fattigdomsbekämpning skulle förhindra Taimur (den enda ”svenska” självmordsbombaren i Sverige)? Nej, han var inte fattig, inte ens i närheten av fattig. 100% fel i Sverige med andra ord.

  Vågar du leta upp riktig fakta för de andra åtta ”svenskar” som utfört terrordåd i islams namn utomlands? Om du inte orkar det kan jag meddela att du även har 100% fel utomlands också.

  Någon som du skulle förvisso aldrig kunna inse botemedlet mot radikalisering. Men det spelar inte så stor roll då du saknar/kommer alltid att sakna substantiellt inflytande, men som tur är så finns det andra krafter i världen.

  1. Jag tycker att det är tråkigt att du inter verkar kunna ta del av texten på ett nyanserat sätt. Jag vill göra klart att det inte är mina uppgifter utan Europols uppgift. Sedan finns det absolut andra siffror och annan statistik. Jag vill inte att vi i debatten ska glömma hot från andra grupper och tro att hotet bara kommer från ett håll.

   Sedan har vi en större och mer komplicerad fråga, hur vi ska bekämpa terrorism. Som jag skrivit i inlägget så måste man för att kunna stoppa rekrytering till terrororganisationer skapa ett samhälle där alla kan känna delaktighet, det är genom social exkludering som man skapar möjligheter för extrema grupper att rekrytera. I Sverige precis som du säjer handlar det inte alltid om att man är social exkluderad, men i många länder handlar det just om fattigdomsbekämpning. När man inte har ekonomiska möjligheter att försörja sig är det mycket lättare att ansluta sig till en organisation som förser en med mat och gemenskap än om man har möjligheten att utbilda sig och försörja sig själv, därav är fattigdomsbekämpning en viktig del i den globala kampen mot terrorism. Men missta inte detta för att jag skulle tro att det är det enda sättet, för så enkelt är det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.