EU:s nya jordbrukspolitik

Jag tycker att det är en spännande diskussion som nu påbörjas inom EU kolossen. Det handlar om det stora och tunga frågan om EU:s jordbrukspolitik, som man på EU-språk kallar CAP (Common Agricultural Policy). Jordbrukspolitiken tar upp den största delen av EU:s budget och det mesta utbetalas som olika bidrag.

När man tittar på jordbrukspolitiken i Europa idag slår det mig hur konstigt det är att en sektor som producerar något så nödvändigt som mat och livsmedel är så beroende av bidrag? Jag kan ju tycka att det borde föreligga en naturligt stor efterfrågan på mat då det är en förutsättning för människors överlevnad. Någonstans verkar det föreligga ett visst systemfel känns det som…

Att det är så beroende av bidrag borde tyda på strukturella fel, då man måste titta på hur man kan stärka upp förutsättningarna för att bedriva jordbruksföretagande i Sverige och Europa.

Jag hoppas att EU:s jordbruksbudget kan minska och mindre bidrag betalas ut, samtidigt som man lättar upp regelverk och andra kostnader för jordbrukare. Låt oss istället använda delar av pengarna till att göra Europa grönare och satsa på förnyelsebara energiprojekt. Den gröna sektorn kommer att vara en växande sektor de kommande åren och en stor möjlighet för landsbygden att skapa nytt företagande.

Diskussionen är igång och jag tror och tycker att det ska bli spännande!

Media: C, SvD

Blogg: Lena Ek

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.