Ok med kondom i Vatikanen

Kan läsa i SVD att Påven i en kommande intervjubok säjer att katolska kyrkan under vissa omständigheter kan tänka sig kondomanvändning för att hindra spridningen av AIDS. Det är ju inget annat än positivt att Påven nu börjar öppna för kondomanvändning, något som har möjlighet att rädda många liv.

Men det som slår mig mest är egentligen en mycket större sak än att Påven nu öppnar upp för kondomanvändning. Det som jag reagerar på är hur styrda människor kan vara av andra människor i religionens namn. Jag såg en man som hade en tröja på sig med texten ”Gud är större än religion” och jag tycker att det stämmer så bra. För mig är religion något så personligt något som varje människa egentligen ska ha sin egen tolkning av och till slut handlar det ändå om att min tro och tolkning behöver inte vara mer sann än någon annans tro eller tolkning.

Det riktigt intressanta i detta är att det i religionens namn byggs upp maktstrukturer på jorden som kan få så långtgående och avgörande följder för människors liv. Rent filosofiskt kan man diskutera om det är en högre makt man tror på eller andra människors historier och regler om det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.