Ett samarbete som ingen ville ha?

Var inte det röd-gröna samarbetet något som ingen ville ha? Miljöpartiet tycker inte om blockpolitiken, Socialdemokraterna ville inte släppa in andra i en regering och Vänsterpartiet tyckte att det var viktigt att varje parti fick lägga fram sina egna idéer.

Men för att matcha den borgerliga alliansen var man tvungen att ingå i något samarbete, först försökte Socialdemokraterna och Miljöpartiet att köra själva, men fick sedan släppa in Vänsterpartiet.

Att man inte lyckades i allansbygget på den rödgröna sidan såg man tydligt i opinionsundersökningarna som för de rödgröna sjönk så fort de presenterade sin gemensamma politik. Man kan också konstatera att i jämförelse med Alliansen så visade inte de rödgröna upp samma sammansvetsning och ”lag känsla” vilket i grund och botten speglar hur väl de skulle kunna styra landet tillsammans.

Men man har även fast interna problem på gräsrotsnivå. Det har funnits Socialdemokrater som inte gillat att vänsterpartister nu varit i ett så nära samarbete. Det har även funnits misstankar mot miljöpartisterna och inom Miljöpartiet var det till och med en grupp som kampanjade som ”gröna för alliansen”. Sammanhållningen och i förläningen, trovärdigheten kunde varit bättre.

Att samarbetet nu tagit en paus är nog på sätt och vis en slutlig seger för Alliansen över de rödgröna. Genom deras uppbrott kommer det bli lättare för regeringen att sy ihop kompromisser över blockgränsen för att få igenom dessa i riksdagen. Det kommer att försvaga oppositionen eftersom sprickorna mellan dem igen kommer att synliggöras.

Så i slutänden var nog det rödgröna samarbetet inte något som något av de tre partierna ville ha. Men några som verkligen hade nytta av deras samarbete var Alliansen. Som tre partier i en opposition så ledde de tillsammans över regeringen, men när de väl skulle börja svetsa samman sin politik, föll opinionen som en sten.

Om det rödgröna samarbetet återupplivas inför valet 2014 det får vi se, men under valrörelsen 2010 var det nog en av Alliansens bästa valarbetare.

Media: Svd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.