Fler resor fast mer miljövänligt

Jag skulle nog kunna titulera mig för lite av en kollektivtrafiksnörd. Jag tycker att det är mycket spännande saker att jobba med. Hur man konstruerar tidtabeller, var och när bussen/tågen ska gå och framför allt hur man kan kombinera olika trafikslag på ett smart sätt.

Jag vet att det finns stor potential att göra kollektivtrafiken mycket attraktiv med lite satsningar, men med mycket nytänkande. Hur ska vi kundanpassa verksamheten ännu mer?

I Markaryd finns det flera områden där vi skulle kunna resa både bättre och snabbare på. Pågatågen kommer, vilket är helt fantastiskt, som det ser ut nu så kommer de endast att gå fram till Markaryd, men om Centerpartiet i Markaryd och Laholm får som de vill så kommer det också att fortsätta till Knäred, Veinge och Halmstad. Fram tills att det blir möjligt vill vi utöka busstrafiken mellan Markaryd och Halmstad och Laholm, både för att underlätta pendling till Halland från Markaryd, men också för att underlätta pendling till Markaryd för alla som bland annat jobbar på NIBE.

Men även österut finns det stora möjligheter att förbättra kommunikationerna. Med bättre bussförbindelser till stambanan, till Älmhult, Osby och Hässleholm, kan man minska resetiden så att den till och med kan konkurera med bilen. Om man skulle åka buss med byte till tåg i Älmhult, skulle man kunna resa till Växjö på ungefär 1,5 timme, vilket tillsammans med en attraktiv tidtabell skulle kunna locka många resenärer.

Centerpartiet i Markaryd vill satsa på tåg och busstrafiken, för det i sin förlägning ger möjlighet till större arbetsmarknadsregioner och fler möjligheter till jobb och pendling.

Jag tycker detta är något mycket spännande att satsa på, hoppas att fler också tycker det.

2 svar på ”Fler resor fast mer miljövänligt”

 1. Å ja som hatar kollektivtrafik, vem ska jag nu rösta på?
  Varför jobbar du inte mer med ungdomsfrågor, som tex. unga företagare och unga bönders situation.
  Centerpartiet får inte bli ett storstadsparti. Decentralisering, landsbygd och småföretagare bör vara den bas som partiet ska vila på.
  En vettig energiförsörjning där man vågar ta en djupare funderare på vad som är miljövänligt och inte är också en kommande fråga. Vad är tex. mest miljövänligt, bygga ut kärnkraften för att kunna ladda en kommande elbilspark, eller fortsätta bränna upp oljan.
  Kollektivtrafiken tycker jag hör städerna till. Både du och jag vet
  att detta inte är någon lösning för Kåbdalis, Fjärhult City eller annan glesbygd. Det enda goda i frågan kan vara att ta väljare från Miljöpartiet. Detta bör vara Centerns politiskt strategiska huvudmål för att göra bäst nytta i alliansregeringen.

  1. Hej Gudfar, jag kan förstå att kollektivtrafiken inte är ett optimalt alternativ i Kåbdalis, men för mig i söder har den varit avgörande för om jag skulle kunnat plugga i Lund. Jag har nu efter ett år fått permanent lägenhet och året som gått har varit en kombination av att vara tillfälligt inneboende och pendla från Fjärhult City. Från Fjärhult har jag kört bil till bussen eller tåget och sedan tagit mig vidare mot skolbänken. Hade inte bussen och tåget funnits hade inte jag som bor på landsbygden kunnat plugga i Lund. Inte har jag råd att betala parkering varje dag eller spender den extra tid det ´tar att köra istället för att kunna plugga på tåget och bussen. Kollektivtrafiken är visst för landsbygden i alla fall i Kronoberg. Men resan från hemmet till jobbet eller skolan kanske består av en kombination av bil, buss och tåg innan man är framme. Så för mig är det en viktig fråga! Det är också en viktig fråga för unga på landsbygden för att man ska kunna ta sig till skola och kompisar även fast man ej har moped eller bil än.
   Håller med dig om att satsa på mer grön energi, men vi ska satsa på det vi är bäst på och Sverige är bäst på förnyelsebar energi. Många andra länder satsar på kärnkraften så det kommer finnas mycket sådan el. Men kan vi satsa på förnyelsebart och utveckla ny teknik där så bidrar vi på ett mycket bättre sätt till den globala energiförsörningen och utvecklingen, än om vi gör som alla andra…
   Jag antar att du inte håller med mig, men jag tycker att dessa frågor är mycket spännande och intressanta och därför driver jag dem, jag hoppas också att du märker att jag bryr mig om arbetslösheten för unga, där jag bland annat skrivit en debattartikel om ungdomsarbetslösheten, http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/centerpartiet-kronoberg/pressrelease/view/ungdomsarbetsloesheten-aer-ett-systemfel-448859 följ länken så hittar du den…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.