Vänsterpartiet, långt kvar till ett välfärdsparti

För en dag byter Vänsterpartiet idag namn till Välfärdspartiet, man säjer sig vara det parti som kämpar mest för välfärden. Till viss del stämmer det kanske. Man är i alla fall det parti som gapar mest om det.

Men hur är det i verkligheten egentligen?

Jag tycker att vänsterpartiet varje gång missar en enormt viktig komponent när vi talar om välfärden och det är, tråkigt men sant, pengar. Hur ska vi få ihop pengar som finansierar det hela? Man skulle kunna höja skatten vilket tycks vara Vänsterpartiets enda lösning på finansieringsproblem. Men vad ger det för konsekvenser? Färre anställs, färre jobbar, mindre skatt och sedan på nytt ökade skatter.

Nej, vad som verkligen skulle gynna välfärden är en stabil arbetsmarknad, kanske låter underligt, men om man gör det fördelaktigt att jobba, starta företag, genomföra sina idéer och tankar, då får vi många i sysselsättning, många i arbete. Många i arbete ger också skatteintäkter till välfärden. En flexiblare, enklare och öppnare arbetsmarknad gör också att vi klarar av lågkonjunkturer på ett mycket enklare sätt vilket också gör att skatteintaget inte påverkas lika mycket under en lågkonjukntur och välfärden drabbas inte lika mycket.

När man börja lyfta ögonen och ser hur allt hänger ihop, hur vi på riktigt kan garantera en långsiktig nivå, kvalité och trygghet för välfärdssektorn, då kan man börja kalla sig för välfärdsparti.

Media: DN, Svd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.