Och från SSU-fronten inget nytt…

Än så länge verkar det som om att SSU tror att om man gormar och kritiserar regeringen så mycket som möjligt då kommer man lösa ungdomsarbetslösheten. För några egna förslag det presenterar man ju inte.

Jag hoppas att man ändå jobbar på att ta fram en del förslag som man presenterar innan valet. Vi i Centerpartiet har flera förslag på hur man ska minska ungdomsarbetslösheten. Bland annat Avstampsjobb och förändrad LAS. Två förslag som jag tror SSU inte gillar, men frågan är ju, vad vill dom göra? Jag väntar med spänning.

Man kan läsa SSU Kronobergs ordförande Kenan Harbas svar på Thomas Haraldssons debattartikel på smp.se.

12 svar på ”Och från SSU-fronten inget nytt…”

 1. Hej Isak,

  Här har du några förslag:
  http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Rodgrona-mot-arbetslosheten/

  Och här står lite mer:
  http://www.socialdemokraterna.se/Vart-parti/Socialdemokratiska-riksdagsgruppen/Lars-Lilja/nyheter/Bra-a-kassa-positivt-for-arbetsmarknaden-visar-ny-avhandling/

  Sommarjobb till alla gymnasieungdomar i socialdemokratiska kommuner är också ett av våra förslag, det ger en fot in på arbetsmarknaden och bidrar till att stärka arbetslinjen. Mitt första jobb var ett kommunalt sommarjobb inom vården som gav mig erfarenhet och kompetens att senare kunna ta ett arbete som personlig assistent. Jag vet att många andra ungdomar också kommer in på arbetsmarknaden på det sättet.

  Och vilka förslag för att skapa fler jobb finns egentligen i alliansens senaste budget, om jag får fråga?

  Anton

  1. Hej Anton,
   Kul att Socialdemokraterna också satsar på sommarjobben för unga, de är verkligen viktiga. Regeringen tycker det också och har bland annat avsatt 100 miljoner i vårpropositionen för att öka sommarjobben i offentlig verksamhet och föreningslivet. Denna satsning är dock endast den lilla delen av alla pengar som sätts av. De mesta pengarna läggs från kommunerna själva och här satsas det verkligen, bara Växjö sätter av 3 miljoner.

   Sedan är det också kul att läsa att Socialdemokraterna håller med Alliansen om att det behövs mer arbetsmarknads inriktade utbildningar. Exempelvis har detta varit det stora syftet med den nya gymnasiereformen. Också bra att S vill sänka företagsens kostander för företag att anställa unga. Hoppas bara att ni får med V på det! Sedan vill ni att vi ska utbilda oss mer och att man ska höja A-kassan. Gott och väl, visst finns det förslag, men jag hoppas verkligen inte detta är allt.

   Man hoppar hela tiden runt själva problemen, strukturerna. Ett litet steg är att sänka arbetsgivareavgifterna, men på lång sikt måste det till en systemändring. För de som vill ha sitt första jobb, få sin arbetslivserfarenhet som är så viktigt, så måste vi våga tänka mer. Då måste man våga kolla på LAS, våga kolla på att kanske införa Avstampsjobb. För om vi inte vågar kolla på dessa problem, så kommer vi alltit behöva göra ny tillfälliga stödpaket till unga. För det är, som det är nu, alltid vi som kommer i kläm.

   Mer om just Avstampsjobb kan du läsa här: http://politik.centerpartiet.net/var-politik-a-j/jobb-arbetsliv/avstampsjobb/

 2. Hej Isak,

  Förstår jag dig rätt i att ditt klagomål främst beror på att vi inte vill luckra upp anställningstryggheten? Skulle vara intressant att höra dig kommentera det här:
  http://www.dn.se/debatt/ungas-arbetsloshet-hanger-inte-ihop-med-las-reglerna-1.956660

  Och på vilket sätt löser vi arbetslösheten genom att låta unga ta arbeten som nu innehas av äldre? Man kan ju knappast hävda att det skulle skapa några nya arbeten.

  Johan

  1. Hej Johan!
   Artikelförfattarna har helt rätt i sin analys. Men själva tur ordningsreglerna är ett senare problem, visst tycker jag att det fel att huvudregeln är att tid på arbetsplatsen går före kompetens (med det sagt menar jag inte att unga alltid är bättre, jag menar att bedömningen borde utgå från vem som jobbat bäst och inte den som varit på arbetsplatsen längst). Men det riktigt stora problemet är att unga inte ens får vara kvar på arbetsplatsen tillräckligt länge för att omfattas av LAS. Jag har hört många berätta att nu får vi göra oss av med den och den och den, för annars så börjar LAS reglerna att gälla.

   Om borttagen LAS ger fler jobb. Det kanske inte är så långsökt att tänka sig att en arbetsgivare som idag är rädd att en arbetstagare ska komma in och berörs
   av LAS reglerna, han drar sig nog från att anställa. Men avskaffandet eller omarbetandet av LAS i sig är inte den viktigtaste åtgärden, där finnas annat som sänkt arbetsgivareavgifter och förbättrade villkor för företag. Men för att lösa problematiken med att det i kristider alltid ska vara unga som drabbas och kommer utanför, där spelar LAS en viktig roll. Då främsta för att man ska våga har kvar ungdomar även efter att det skulle omfattas av LAS.

   När jag menar att vi för att lösa problemet med att unga hela tiden drabbas i lågkonjunkturer, så menar jag att vi måste tillåta oss att vända på alla stenar kolla alla delar av arbetsmarknaden, jag lyfter fram vissa saker, men det finns säkert andra delar också. Men jag tycker att det är tokfel att som SSU och S börja med att säja att; den lagen och den ordningen och den bestämmelsen, ska vi inte titta på. Då tar man inte ett helhetstag om problemet och menar inte att unga förtjänar att man tar deras problem på allvar. Ursäkta det långa svaret men det är en komplex fråga där endast en liten del av en helhetslösning har berörts.

 3. Sedan så handlar det om att ni inte vill ha Avstampsjobb eller lyfter fram företagens villkor osv. Det är inte bara att ni inte vill luckra upp LAS.

 4. ”Men jag tycker att det är tokfel att som SSU och S börja med att säja att; den lagen och den ordningen och den bestämmelsen, ska vi inte titta på.”

  När har vi sagt det? Om du lyssnar till Mona Sahlin så säger hon att vi visst ska se över lagen och dess tillämpning så att ingen kommer i kläm. Det är viktigt att arbetsrätten är flexibel och anpassad till en modern marknad, men vår utgångspunkt är att vi ska ha en god anställningstrygghet så förvänta dig inte något avskaffande.

  Men jag tycker det är komiskt att du kritiserar oss, när de moderater ni samregerar med lika kategoriskt avvisar inskränkningar i anställningstryggheten.

  Så här sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på moderatstämman:
  – De arbetsrättsliga reglerna bestämmer inte arbetslöshetens storlek, även om de påverkar hur eländet fördelas. Det blir inte färre varsel eller fler jobb för att man pekar ut andra som får gå först, utan det drabbar ännu svagare grupper.

  Vidare hävdar ministern: ”Jag har nu rest runt bland landets företagare i ett halvår och kan säga ingen har nämnt turordningsreglerna som ett stort problem”.

  Han är t.o.m. ”beredd att överväga en ny lagstiftning på området” för att stärka återanställningsrätten.

  Så ta debatten med dina partikamrater i Alliansen, inte med oss.

  Om du verkligen brinner för LAS-frågan så tycker jag att du borde läsa oberoende nyhetstidningen Fokus reportage för att svalka dig lite: http://www.fokus.se/2009/09/myten-om-las/

  ”Sedan så handlar det om att ni inte vill ha Avstampsjobb eller lyfter fram företagens villkor osv.”

  Inte lyfter fram företagens villkor? Du kanske missade lanseringen av det nya småföretagarpartiet?
  http://www.newsmill.se/node/19739
  ”Sverige behöver en starkare politik för fler och växande företag. Det handlar om att på riktigt omfamna entreprenörskapet som idé. Vi socialdemokrater är tydliga numera. Det är bra. Vi vill vara det nya småföretagarpartiet och slår fast att vi eftersträvar att ha den mest framtidsinriktade politiken för entreprenörskap och företagande. […] Företagaren är en positiv kraft i framtidsbygget”

  Om du tar dig tid att lyssna på många socialdemokrater så märker du nog att det pratas en hel del om att stimulera företagande och entreprenörskap. Något som verkligen behövs då detta är ett område där regeringen misslyckats, man har lovat runt men hållit tunt till Sveriges företagare och många är nu besvikna.

  Sen tycker jag att du borde slopa partiledningens eufemismer, och kalla ”Avstampsjobben” vid deras rätta namn: sänkta ungdomslöner. Det tror jag uppfattas som ärligare av väljarna, då förstår de också vad förslaget faktiskt går ut på och kan ta ställning till det.

  1. Du konstaterar många sanningar, något jag inte motsätter mig. Vi har en debatt att ta med moderaterna och det görs också. Från CUF:s sida har vi först tagit debatten med moderpartiet om LAS och nu går både vi och partiet vidare mot resten av alliansen. Men det är rätt att moderaterna inte håller med oss. Men varför ska jag bara debattera med dem innan jag debatterar med er?
   Sedan är också tryggheten en viktig fråga. För mig är det inte trygghet att veta att jag är ”fast” vid min anställning och att steget att våga byta jobb ska bara bli större och större med tiden. Riktig trygghet är när man inte behöver vara orolig för att förlora jobbet, för man vet att det finns fler jobb att ta. Då kan vi börja snacka trygghet.
   Jag tror nog att du är mer engagerad i LAS fråga än jag, men då för att behålla lagstiftningen. LAS avskaffande är varken räddningen eller någon mirakelkur för ungdomsarbetslösheten, den frågan är mycket mer komplex, men dock ett steg på vägen. Men tro inte att jag tycker att det är det viktigaste att göra för att minska ungdomsarbetslösheten, då har du verkligen fel.

   Måste dock erkänna att jag inte så ofta hör Mona Sahlin säga att vi ska se över och analysera lagstiftningen, men det är kanske jag som lyssnar för dåligt? Men fortfarande så hävdar jag att ni vill se över men i stort redan bestämt att ni inte vill röra lagstiftningen, det är okej, men för mig tycker jag att man måste, i alla, översikter gå in med ett öppet sinne för att kunna se helheten. Där tycker jag att ni missar.

   Vi kan kalla det för sänkta ungdomslöner, för du har rätt det är det, under max ett år och av anledningen att vi som sagt tror att det första steget in på arbetsmarknaden är så viktigt för att skaffa sig erfarenhet. Kom dessutom ihåg att detta gäller inte att sänka lönen för de unga som redan har ett jobb.

   Sedan har ni rätt igen, det handlar om att jobba för småföretagrna, hjälpa dem att växa och utvecklas, för att stärka jobben. Mycket kul att ni börjat prata om det, måste erkänna att det pratas mer än vad jag trodde hos er, det har du visat mig. Men efter alla fina länkar så kastar du ur dig påståendet att regeringen har misslyckats med småföretagarpolitken, hur då? Är detta bara ett påstående eller har du någon fakta bakom det också? Skulle vara intressant att se…

   För regeringen har gjort stora regelförenklingar, sänkt arbetsgivareavgiften, slopat revisionsplikten för de mindre företagen, satsat på lärlingsutbildningar och praktikplatser hittills. Men vi vill såklart mer. Där är LAS och framför allt turordningsreglerna en bit som bland annat organisationen företagarna lyft fram som ett område att titta på. Men också skattesystemet och ytterliggare förenkla administrationen.
   Vi förelår också mikrolån för unga så att man som ung entreprenör ska kunna förverkliga sin företagar dröm.
   Tråkigt att du tycker att alliansen har misslyckats. Men jag tycker inte det, jag tycker att de har åstakommit mycket mer på företagsvillkorsfronten på snart 4 år än vad ert gäng lyckades med under era senaste 12.

 5. ”Men varför ska jag bara debattera med dem innan jag debatterar med er?”

  Lyckas ni inte ens övertyga Högerpartiet No. 1 Moderaterna om att avskaffa LAS så känns detta tyvärr som en dödfödd diskussion. Eller tror du att vi är mer angelägna om att se över arbetsrätten än vad (M) är? Jag tror att er kampanj går hem i bättre jord där. När högerblocket sedan har enat sig om vad de vill, om de alls vill något i denna fråga, då kan vi diskutera.

  ”Måste dock erkänna att jag inte så ofta hör Mona Sahlin säga att vi ska se över och analysera lagstiftningen, men det är kanske jag som lyssnar för dåligt?”

  Nej, det är ju knappast vårt huvudbudskap inför valet då det finns betydligt viktigare frågor…

  ”Men fortfarande så hävdar jag att ni vill se över men i stort redan bestämt att ni inte vill röra lagstiftningen,”

  Vi har utgångspunkten att det ska finnas en god anställningstrygghet (vilket jag gissar att inte ni har). Sedan får vi hitta lämpliga former för det. Socialdemokraterna är ett pragmatiskt parti som har omprövat gamla lösningar förr och har förändrats i takt med tiden – vill vi ändra på LAS så gör vi det, men inte om det inte behövs och är motiverat.

  En annan självklar utgångspunkt för oss är också att dessa frågor inte primärt ska avgöras av oss politiker, utan att parterna på arbetsmarknaden tar ett gemensamt ansvar för att lösa dessa frågor om några problem uppstår. Genom att behålla makten mellan parterna istället för i riksdagen så säkras också både flexibilitet och stabilitet, dvs. partsavtal kan omförhandlas i ändrade tider (utan politiska beslut) och partsavtal är mer långsiktiga (inte utsatta för politiska konjunkturer i samma utsträckning, de bygger på samarbete och ömsesidigt förtroende snarare än majoritetsbeslut).

  ”Men efter alla fina länkar så kastar du ur dig påståendet att regeringen har misslyckats med småföretagarpolitken, hur då? Är detta bara ett påstående eller har du någon fakta bakom det också? Skulle vara intressant att se…”

  Ta till exempel dessa utlåtanden, både Företagarförbundet och Svenskt Näringsliv är djupt kritiska och besvikna på regeringen:
  http://www.dn.se/ekonomi/borgs-budget-imponerar-inte-1.1077989

  1. Tråkigt att du inte vill debattera för att jag inte tycker som moderaterna, något underligt då det var du som började skriva kommentarer i min blogg??? Men men…
   Vi kommer fortsätta att jobba för frågan mot moderaterna, för vi tror på det. Men jag kan återkomma till dig när vi har diskuterat det med moderaterna om du inte vill just nu…

   Anställningstrygghet; min fråga är, ska man satsa på att göra människor trygga i samhället eller ska vi satsa på att skrämma dem så att vi måste lagstifta fast dem i vissa anställningar? Flexibilitet på arbetsmarknaden och att parterna ska få bestämma, Kanon! Det tycker jag också, därför är det lite konstigt att du fortfarande vill ha lagstiftningen om LAS, varför skulle inte partrerna kunna diskutera och komma underfull med en konstruktion kring detta också? Då kan vi verkligen få som du säjer långsiktiga spelregler oberoende politik.
   Bland annat så tycker FöretagarFörbundet att man måste ta bort turordningsreglerna för små företag.
   http://www.ff.se/vara-fragor/

   Sedan är det knappas ett botten betyg för regeringens politik att man inte gillar en tilläggsbudget som vårproppen är och som Företagarförbundet och Svenskt Näringsliv uttalat sig om. Vi skulle ju kunna ta och titta på vad de annars säjer om er?

   Ledare om er nya småföretagar stajl:
   http://www.bt.se/ledare/dalig-favorit-i-repris(505850).gm

   SEB konstaterade redan innan förra valet att ni inte var ett alternativ för småföretagare:
   http://www.seb.se/pow/wcp/filedownload.asp?file=DUID_274629AFE1C176F3C12571E300538CC3_Smaforetagarnas_dromregering.pdf

   Kolla pressmeddelande som småföratgarna Riksförbund publicerat:
   http://www.smaforetagarna.eu/var-agenda/pressmeddelanden
   ”Det är ingen hemlighet att landets småföretagare föredrar en borgerlig regering framför en röd/grön sådan. Det finns undersökningar som massivt bevisar detta.”

   Sedan har ni gett klara besked om vad ni tycker om vissa branscher:
   http://www.ff.se/blogg/camilla-littorin/2009-12-05/hushallsnara-tjanster/

   Sedan kan man konstatera att ni inte står så högt i falagg heller hos Svenskt Näringsliv:
   http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00020/R_dgr_n_f_retagarpol_20083a.pdf

   Men tron är det sista som lämnar en, brukar man väl säga. Håll fast vid din, att S+v+mp nu är ett trovärdigt och attraktivt alternativ till Sveriges småföretagare, även fast inte många håller med dig.

 6. Ja, om Maud är desperat eller ej, det bryr jag mej inte om. För mig är det politiken som är det viktiga. Där gör hon en poäng, det finns mycket som skulle bli sämfre företagarmässigt med V och dess politik inte minst så bekräftar Svensk Näringslivs genomgång detta, Se rapporten ovan.
  Lite kul sedan när länken till dn inte funkar, när man påstår något som att MP och V stöds av företagarna så blir det tekniska problem :).

  Men som sagt tron är det sista som lämnar männsikan, håll du fast vid din, men hoppas inte för mycket om du inte vill bli besviken.

 7. Jag har ett tips om just ungdomsarbetslösheten. Det pågår en stor debatt på DN och I Aftonbladet om just ungdomsarbetslösheten men också om den psykiska ohälsan. Det är enormt många kommentarer och den som startade debatten är Littorin som menar att det är icke acceptabelt att 100 000 ungdomar mellan 16-24 år varken studerar eller arbetar. Rödsossarna från 1960 -talet har nu vuxna barn, 80-talisterna som även kallas ”gratisgenerationen” för att de i motsats till sossarnas gamla slogan ”Gör Din plikt och Kräv Din rätt” vill ha allting gratis och inte vill medverka till ett bra samhällsklimat Omvänt blir då sosseslogan
  Gör inte Din plikt och sök inte arbete aktivt i Sverige utan lev på bidrag. Sök inte heller i Danmark eller Norge och framför allt arbeta inte inom vården för gamla är ju äckliga och OP-programmet vill man ju inte ta i med tång då det finns ett medieprogram som gör ungdomar till coola programledare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.