Malmström vill ge bättre skydd till EU-medborgare

Cecilia Malmström har börjat diskutera integritetsskyddet för EU-medborgare vars personuppgifter lämnats ut till USA och sedan missbrukats, svd har bland annat rapporterat om detta.

Malmström har under ett möte i Madrid börjat diskutera frågan med sin amerikanska motsvarighet.

Jag tycker att det är bra att frågan tas upp, men framför allt att EU tar på sig rollen att stå emot all övervakning och kontroll som USA vill införa. Det behövs en något lika tung motpart som också kan ställa egna krav på USA.

Debatten om globalsäkerhet och att vi behöver mer övervakning, mer kontroll och mer avlyssning har säkert grund i ett verkligt behov. Men man ska vara ytterst försiktig med att bara acceptera mer och mer övervakning. Man får inte heller tappa det långsiktiga målet, som måste vara att skapa ett samhälle och en värld där dagens övervakningssystem inte behövs. Där vi istället kan lägga pengarna på välfärdens kärna.

Vägen till en säkrare värld kan mycket väl går genom mer överkvaning, men det måste förbli en tillfällig lösning till de säkerhetsproblem som vi har. Målet, som sagt, måste vara ett samhälle som inte behöver dagens övervakning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.