Tågtrafiken och framtiden…

Debatten har varit het om väderläget och framförallt läget i tågtrafiken. Det är ganska klart att all personal som är ute och jobbat med det akuta läget som tågtrafiken befunnit sig i gjort allt och lite till för att trafiken skulle rulla. Dessutom måste man konstatera att det har varit en mycket lång vinter med kyla och snö och jag är övertygad att alla som agerar på tågmarknaden gjort sitt yttersta för allt ska fungera.

Men jag måste säga att jag är lite orolig för hur detta kaos, som det ändå till viss del varit med bland annat förseningar och inställda tåg och hur detta kommer att påverka svenskarnas resande. Hur mycket kommer detta göra att fler företag går tillbaka till flyget för att vara säker att komma i tid och hur många privatpersoner kommer det vara som tar bilen istället mer eller mindre för att man orkar inte med alla dessa förseningar.

Många resor bokas innan det finns väderprognoser så det finns ju alltid en ”risk” att man inte kommer komma i tid till sitt möte m.m. Hur vi ska komma till rätta med detta problemet, ja jag har ingen mirakelkur direkt. Men jag tror på tåget.

Framtidens transporter och kommunikationsstruktur är något som verkligen engagerar och intresserar mig, där jag ser hur man mer och mer väver samman bil, buss, tåg, båt och flyg. Tåget i detta nät har en viktig funktion, framförallt i ett regionalt perspektiv där tåget verkligen kan konkurrera med bilen. För mig är det självklart att tågtrafiken måste fungera, det måste vi bara lösa, för goda kommunikationer skapar så många möjligheter som vore synd att förlora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.